Novinky

Mlynářské knedlíky se švestkami

Suroviny:

250g tvarohu, 1 vejce, 180g pohankové krupice, ovoce,   na posypání cukr, popř.skořici, mák apod.

Krupici, tvaroh a vejce spojíme v těsto. Děláme z něj knedlíky, které plníme švestkami nebo jiným ovocem. Vaříme cca 5 minut a hotové sypeme podle chuti tvarohem, mákem, skořicí apod.

Dobrou chuť

Oleje Biopurus

Vážení příznivci,

nově jsme zařadili do sortimentu oleje firmy Biopurus. V prodejně máme z jejich sortimentu vybrané nejprodávanější oleje nebo ty, které nemají žádné jiné firmy.

V současné době nabízíme Bio Arganový olej v akci za zvýhodněnou cenu.

Celý sortiment si můžete prohlédnout na webových stránkách www.biopurus.eu nebo v katalogu, který Vám zdarma poskytneme v prodejně.

Těšíme se na Vás.

Maralan - netradiční bylinka

Pochází z jižní Sibiře. K léčení se používá list i kořen, který je nejlepší tříletý, a semena. Maralí nebo maralový kořen má jméno, které je odvozeno od jelenů Marali. Ti ho v zasněžených sibiřských oblastech vyhrabávají v době říje a také ho požírají jako potravu. Tato rostlina jim umožňuje přežít krutou zimu a zajistit dobrou reprodukci Sibiři je Maralí kořen jednou z předních léčivek.Léčivé účinky Maralan

Užíváním „Maralí kořenu“ si zvyšujeme psychickou a fyzickou odolnost a odstraňujeme chronickou únavu. Posiluje imunitu a silného povzbuzujícího účinku se využívá při doléčování nádorových nemocí, syndromu chronické únavy, při mononukleóze či borelióze.

Má schopnost zlepšovat paměť, usnadňuje učení a koncentraci, udržuje pevné kosti. Snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Působí mírně anabolicky na růst svalů bez vedlejší nežádoucích účinků, které jsou typické u hormonů, tedy i na rychlou obnovu tkáně. Používá se hlavně při vyčerpanosti organizmu, při rekonvalescenci po operacích, k rychlému docílení životní energie po zeslabení organizmu, vyplavuje z těla nežádoucí toxiny včetně alkaloidů. Hlavně posiluje ledviny, harmonizuje funkci žaludku, posiluje slezinu, tlusté střevo, příznivě ovlivňuje regeneraci jater a osrdečníku, odstraňuje nechutenství a podporuje trávení.

Má výrazné afrodiziakální účinky, pomáhá odstranit pohlavní neplodnost neorganického původu, příznivě stimuluje funkci pohlavních žláz, při obtížném otěhotnění se doporučuje užívání Maralí kořenu oběma partnerům. Zlepšuje zásobování mozku kyslíkem, pomáhá při bolestech hlavy a migrénách, zlepšuje kvalitu sluchu a hučení v uších, mírně zvyšuje krevní tlak. Pomáhá při cystách, depresích, ekzémech, hepatitidě, roztroušené skleróze, žloutence.

Příprava

Čaj si můžeme připravit z listů Maralí kořenu, který dáme v množství 1 čajová lžička do ¼ litru vody spařit a necháme 15 min. luhovat. Pijeme ráno a odpoledne podle závažnosti problému. Čaj si můžeme přisladit např. medem.

Pijeme během dne, pití večer způsobuje nespavost, což se dá využít při nočních jízdách autem.Jako u každé byliny, je nutné udělat přestávku v léčení konkrétní bylinou po třítýdenním užívání na dobu 14 dní, tím posílíme její účinnost.

Maralí kořen také působí jako omlazovací rostlina.   

Čerpáno z www.honzazkrkonos.cz

Hato mugi

Hato mugi je obilovina podobná ječmenu (známá i pod názvem „Jobovy slzy“). Perličkový ječmen neboli Hato mugi, také Slzovka obecná, jsou semena divoké trávy, která mají silné čisticí účinky na organismus.

Nepoužívá  se jako běžná potravina, má totiž velmi silné léčebné účinky. Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků, posiluje žaludek a je močopudný.

Hato mugi se používá k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění, revmatických onemocněních, bradavicích a tvorbě mateřských znamének. Lidé se zánětem slepého střeva by měli hato mugi konzumovat ve formě kaší. Zánět je většinou způsoben nadměrnou konzumací živočišných potravin.

Hato mugi je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku.

V oblasti původního výskytu se užívá v lidovém léčitelství jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům. Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používán též proti avitaminóze (beri-beri).

Výhonky zelené ječmenné trávy jsou zajímavé především pro svůj obsah aminokyselin, kterých obsahuje celkem 18 z 20, včetně všech esenciálních, tedy těch, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je nutné mu je dodávat. Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.

Z minerálů zmíníme zejména betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě.

Odvar z ječmene se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje ječmen za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. Používejte velké kroupy, které obsahují více výživných látek než malé krupky.

Přidávejte ho občas po troškách při vaření naturální rýže. Pokud ječmen rozmixujete, můžete z něj dělat placičky nebo ho přidávat do pomazánek. Můžete jej také zapékat ve formě nákypu.

Čaj hato mugi

1 pl zrn hato mugi opražíme na suché pánvi, přidáme vodu a vaříme 15-20 minut. Vlivem silného čistícího účinku můžou se objevit některé nepříjemné projevy jako je rýma, častější močení apod.. Je to normální a nesnažte se tyto projevy čištění potlačovat.

Tvrdá semena se používají i k výrobě ozdobných předmětů, náramků a řetízků a zejména v křesťanských oblastech k výrobě růženců. V mírném pásu se pěstuje v zahradách a sadech jako ozdobná travina.

Zdroje:

www.dia-potraviny.cz
Wikipedie

Dýňová hnízda

V dnešním receptu Vám prozradíme, jak udělat výborná dýňová hnízda.

Suroviny:

  • Dýně Hokaido (asi 1kg) nakrájená na kostičky
  • 1 konzerva sterilované cizrny (nebo 300g uvařené)
  • 2 hrsti kukuřičné strouhanky
  • 1 stroužek česneku, mletý římský kmín, špetka chilli, sůl, pepř
  • Malá miska kysaného zelí nebo pickles (kvašená zelenina)
  • Olej

Postup

Dýni dáme na pečící papír na plech, zakápneme olejem, lehce opepříme a pečeme cca 20 minut na 180 ⁰C. Cizrnu s česnekem, kmínem a chilli krátce rozmixujeme nebo dobře rozmačkáme, přidáme vychladlou dýni, strouhanku a sůl a dobře promícháme na hustší směs. Vychladíme v lednici.

Tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku a v každé palcem uděláme důlek – vzniknou nám malá hnízdečka, která dáme zapéct asi na 10 – 15 minut do trouby na gril.

Horké je plníme kysaným zelím nebo kvašenou zeleninou – pickles a podáváme s bramborovou kaší.

Místo zelí můžeme posypat nastrouhaným kozím sýrem.