Hato mugi

Hato mugi je obilovina podobná ječmenu (známá i pod názvem „Jobovy slzy“). Perličkový ječmen neboli Hato mugi, také Slzovka obecná, jsou semena divoké trávy, která mají silné čisticí účinky na organismus.

Nepoužívá  se jako běžná potravina, má totiž velmi silné léčebné účinky. Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků, posiluje žaludek a je močopudný.

Hato mugi se používá k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění, revmatických onemocněních, bradavicích a tvorbě mateřských znamének. Lidé se zánětem slepého střeva by měli hato mugi konzumovat ve formě kaší. Zánět je většinou způsoben nadměrnou konzumací živočišných potravin.

Hato mugi je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku.

V oblasti původního výskytu se užívá v lidovém léčitelství jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům. Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používán též proti avitaminóze (beri-beri).

Výhonky zelené ječmenné trávy jsou zajímavé především pro svůj obsah aminokyselin, kterých obsahuje celkem 18 z 20, včetně všech esenciálních, tedy těch, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je nutné mu je dodávat. Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.

Z minerálů zmíníme zejména betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě.

Odvar z ječmene se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje ječmen za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. Používejte velké kroupy, které obsahují více výživných látek než malé krupky.

Přidávejte ho občas po troškách při vaření naturální rýže. Pokud ječmen rozmixujete, můžete z něj dělat placičky nebo ho přidávat do pomazánek. Můžete jej také zapékat ve formě nákypu.

Čaj hato mugi

1 pl zrn hato mugi opražíme na suché pánvi, přidáme vodu a vaříme 15-20 minut. Vlivem silného čistícího účinku můžou se objevit některé nepříjemné projevy jako je rýma, častější močení apod.. Je to normální a nesnažte se tyto projevy čištění potlačovat.

Tvrdá semena se používají i k výrobě ozdobných předmětů, náramků a řetízků a zejména v křesťanských oblastech k výrobě růženců. V mírném pásu se pěstuje v zahradách a sadech jako ozdobná travina.

Zdroje:

www.dia-potraviny.cz
Wikipedie

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.